‘Portem més de 30 anys en el món del tèxtil, i des del primer moment vam prioritzar reduir l’impacte ambiental de la nostra activitat’. Lídia Izquierdo, de Cotexmo, destaca així que la firma mataronina i associats d’Asegema, sempre s’ha preocupat per la sostenibilitat de la seva producció, amb accions com ara l’elaboració de peces a partir de fils de matèries reciclades. Però en els darrers tres anys l’empresa familiar, que actualment compta amb una trentena de treballadors, ha fet un salt endavant molt important en aquest sentit, implementant un protocol de sostenibilitat que preveu accions a curt, mig i llarg termini.
Un dels elements més innovadors és que aquest protocol està pensat tant per millorar el criteri ambiental del sistema productiu de l’empresa en sí, com per oferir als seus clients la possibilitat d’operar de manera més ecològica. Què vol dir això? Per un costat, estableix una sèrie de normes i objectius envers la transició energètica de l’empresa, amb accions com ara la instal·lació de plaques solars en les fàbriques encarregades de teixir i tintar. Per l’altre, la seva producció disposa de certificats oficials de sostenibilitat mediambiental, de manera que quan els productes arriben al consumidor final, incorporen una garantia de baix impacte a l’entorn.
D’aquesta manera, Cotexmo millora l’impacte social i ambiental de la seva activitat tèxtil a Mataró, un sector de gran importància històrica a la ciutat però també de present, que segueix sent dels més potents de l’economia local malgrat les múltiples crisis que ha travessat. Cotexmo també destaca per les bones pràctiques laborals, tal i com destaquen des de la pròpia empresa, amb tot els treballadors empleats amb contractes fixes de llarga durada i flexibilitat horària per facilitar la conciliació laboral i familiar.