[ Català - Castellano - English ]  segueix-nos a
ACCÉS ASSOCIATS
Usuari
Contrasenya
Cerca:
NOTÍCIES << tornar
ASEGEMA acompanya la incorporació de les empreses a la nova normativa tèxtil europea
04/07/2023
La nova normativa tèxtil de la UE que s’aplicarà a partir de 2025 defensa una producció més respectuosa amb el medi ambient i que respongui a un disseny circular en línia amb l’agenda 2030. La patronal veu els canvis que impulsa Brussel•les com una oportunitat de crear nous models de negoci. L'Associació d'Empresaris de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca alerta que la situació del sector a la comarca pot fer que algunes firmes es quedin pel camí.
Mataró, 30 de juny de 2023
L'Associació d'Empreses de Gèneres de Punt de Mataró i Comarca (ASEGEMA) ha organitzat aquest dijous una xerrada sobre la nova normativa que la Unió Europea prepara pel sector i que totes les empreses tèxtils hauran de tenir implementada el 2025. El nou marc normatiu, que encara està per definir en la seva totalitat, afectarà a tota la cadena de valor del sector tèxtil, des dels productors, distribuïdors, venedors i fins al client final. La UE vol que el 2030 tots els tèxtils siguin duradors i reciclables, fabricats en gran mesura amb fibres reciclades o reciclables, lliures de substàncies perilloses i produïts amb respecte als drets socials i al medi ambient.

Susana Solís, eurodiputada al Parlament Europeu, ha estat la responsable de transmetre als empresaris del sector i membres d’institucions que han participat a la jornada anual d’ASEGEMA, quines afectacions tindrà la normativa i com el sector pot aprofitar-se per crèixer i crear noves oportunitats de negoci.

Solís, que ha estat una de les responsables de negociar aquesta nova normativa al Parlament Europeu per part del grup Renew Europe, ha volgut deixar clar que l’objectiu és impulsar un enfocament basat en l'economia circular, promovent la producció de productes de més durabilitat que puguin ser separats i reutilitzats en lloc de ser rebutjats.

Per Paco Casas, president d’ASEGEMA, aquest nou paradigma, ofereix moltes oportunitats a les empreses però també molts riscos per a algunes altres, que s’hauran de replantejar el seu model de negoci o es veuran obligades a tancar. “Les preocupacions davant el nou panorama, on l’slow fashion serà no només una tendència sinó una norma, són cada cop més tangibles al Maresme pel tipus d’empresa que hi ha a la nostra comarca. Tot i que sabem que moltes d’elles ja treballen en aquesta línia, a altres se’ls suma aquest nou paradigma a la falta de relleu generacional i no saben si podran sobreviure”, alerta Casas.

El paper de la competència i la producció Km0
Una de les grans preocupacions del sector, tal i com posen de manifest des d’ASEGEMA, és el paper de la competència. “La nova normativa farà que les empreses del continent caminin cap a la sostenibilitat, però no saben que passarà amb les empreses tèxtils competidores de la resta del món” explica el president d’ASEGEMA.

Per Casas és el moment de demostrar la unió del sector, les administracions i els consumidors. “Com a sector podem fer tots els esforços que calguin però si després les administracions segueixen comprant fora o els consumidors opten pel ‘fast fashion’ no ens en sortirem”.

La jornada organitzada aquest dijous per ASEGEMA forma part de l’estratègia de la patronal per fer front a les exigències que el futur europeu planteja a les empreses del sector. En aquest sentit el tèxtil del Maresme aspira a “reposicionar-se i recuperar el seu lideratge dintre del sector”.

Les fàbriques de Mataró 02. Gènere de Punt
La segona part de la jornada la va protagonitzar l’escriptora Pilar Gonzàlez-Agàpito, parlant del seu llibre recent presentat ‘Les fàbriques de Mataró 02. Gènere de Punt’, i que va generar un petit col·loqui molt oportú, i molt il·lustratiu de l’evolució de la indústria tèxtil a la nostra ciutat. Des d’anècdotes a històries, fets i productes que encara són a les nostres mans i a la nostra memòria, publicitat i elements arquitectònics emblemàtics que resten entre els carrers de la nostra ciutat i que formen part de la nostra història i de la nostra identitat, van fer les delícies de tots els assistents, relacionats en la seva majoria, d’una manera o d’una altra, amb la indústria tèxtil propera, emocionats i contents! I una evidència més que, connectant amb aquest nou escenari que ara se’ns presenta pel davant, la indústria tèxtil s’ha hagut de reinventar ja moltes vegades, mai no ha estat quieta, i aquesta és una disrupció més a entomar. El tèxtil del Maresme es mou!

La cirereta final va ser la visita guiada a l'exposició temporal 'Fashion Art 20è Aniversari', que s'està esdevenint en aquests moments a Can Marfà, Gènere de Punt, Museu Tèxtil de Mataró, una magnífica mostra de vestits dissenyats pel modista Manuel Fernández, i decorats per prestigiosos artistes plàstics, nacionals i internacionals. Són peces d'Art Tèxtil molt valuoses, i que van enlluernar a tots els assistents.

Per marxar cap a casa ben satisfets, el Gremi d'Hostaleria del Maresme, va oferir un vistós refrigeri.

més sobre ASEGEMA
ASEGEMA és l'entitat que representa el col·lectiu empresarial tèxtil del Maresme. Representa, promociona i defensa l'empresa tèxtil, impulsant projectes i donant suport a les empreses comarcals, tot contribuint al desenvolupament del sector i al creixement del teixit empresarial del país. La patronal és la representant legal del sector per a la negociació del conveni col·lectiu i, com a tal, esdevé un ens social que harmonitza les relacions laborals entre els sindicats, les empreses i l'Administració. ASEGEMA actua com a interlocutor entre empreses i institucions i entitats locals, comarcals, autonòmiques i estatals, així com amb els agents socials. Entre els objectius de l’entitat destaca contribuir a la millora de la competitivitat de les empreses tèxtils de la comarca i esdevenir un dinamitzador del sector, actuant amb proactivitat i donant respostes eficients a totes les inquietuds.

Més informació :

Fotos de l'esdeveniment
 
 
ASEGEMA
ASSOCIACIÓ D'EMPRESARIS DE GÈNERES DE PUNT DE MATARÓ I COMARCA
C/ Thos i Codina, 9, 08302 Mataró. Barcelona • Tel.: +34 93 790 24 80 • e-mail: asegema@asegema.org
Web desarrollada por Duma Interactiva.