[ Català - Castellano - English ]  segueix-nos a
ACCÉS ASSOCIATS
Usuari
Contrasenya
Cerca:
NOTÍCIES << tornar
El Maresme recupera la indústria tèxtil.
19/06/2017
Un terç de l’ocupació industrial a la comarca l’està creant ja el sector del gènere de punt.
Mataró, 19 de juny de 2017.

Així ho ha assegurat el President d’ASEGEMA a La Vanguàrdia, durant una entrevista que s’ha publicat aquest matí.

El sector tèxtil del Maresme ha iniciat un procés de recuperació degut a varis factors com per exemple, la resposta cada cop més ràpida de les fabricacions, que ha permès superar la competencia xinesa instal•lada al territori, l’externalització cada cop més dèbil cap al Maghreb i una cojuntura econòmica nacional més favorable. ‘Avui dia, qualsevol prenda que tingui un termini d’entrega més enllà dels 45 dies ja no és competitiva’. Per tant, ja no és tan rentable fabricar lluny per tal de baixar costos. ‘La resposta immediata només la pot proporcionar la indústria de proximitat’. Òbviament, la venda online, que reclama un estoc mínim i una rápida reposició, ha contribuït moltíssim a aquesta nova situació.

‘El 23,6% de facturació en la demarcació de Barcelona prové del tèxtil del Maresme’. Tot i que encara falta moltíssim per arribar a les dades anteriors a la crisi del 2008, però són ja tres anys que el tèxtil va fent remuntada. A El Maresme es va enregistrar un augment de l’ocupació durant el 2016.

‘El Maresme s’ha convertit ja en un clúster i aposta per la internacionalització’. ‘A la comarca, sobre tot, es ven moda d’alta qualitat’, amb algunes firmes líders en la seva categoria. El principal mercat és l’europeu, destacant-se Alemanya.

Respecte al nombre de fabricants, ‘és difícil tenir-ne el control’ però en podríem contemplar unes ‘400 ò 500’ empreses del ram en El Maresme, incloent-hi la nova figura de l’operador industrial que treballa com a intermediari de les grans marques. El principal client de la comarca, en aquest sentit, seria el gegant tèxtil Inditex, però ‘sense dependència absoluta’, com passa a Portugal.

El principal problema del sector però és la manca de mà d’obra especialitzada. I posa totes les esperances en l’Escola Universitària de Teixits de Punt de Canet de Mar que imparteix Formació Dual, amb pràctiques en empreses, però que no és capaç encara de produir professionals al ritme que li demana la indústria.

Tot i així, Paulí Aluart ens recorda que ‘la revolució industrial va començar amb el tèxtil. Sense cotó, ni carbó, vam saber convertir-nos en una potència mundial’. Tot un auguri per al futur del sector català.

Llegiu la noticia completa a :
http://www.lavanguardia.com/local/maresme/20170619/423494461341/maresme-recupera-industria-textil-genero-punto.html

Informació i contacte :
asegema@asegema.org
93 790 24 80
 
 
ASEGEMA
ASSOCIACIÓ D'EMPRESARIS DE GÈNERES DE PUNT DE MATARÓ I COMARCA
C/ Thos i Codina, 9, 08302 Mataró. Barcelona • Tel.: +34 93 790 24 80 • e-mail: asegema@asegema.org
Web desarrollada por Duma Interactiva.