El passat dia 5 d’octubre Can Marfà va organitzar una Jornada de Debat amb el títol ‘Cap a una nova cultura de la producció i el consum tèxtil i sostenible’. El Senyor Miquel Soler, Director del CRTTT de Canet de Mar, i el Senyor Àlex Plaza, Cap de Sostenibilitat de l’empresa tèxtil Coleo de Mataró, van ser els contertulians convidats que, amb visions clarament oposades, van enriquir molt el debat.
Miquel Soler opina que són els consumidors els que han d’anar canviant de mentalitat i exigir a les empreses productes cada cop més sostenibles, mentre que Àlex Plaza apunta cap a l’altra direcció, i diu que les empreses han de ser capaces d’oferir un producte als seus consumidors a l’alçada de les necessitats del s. XXI i que, en aquest context, serem els usuaris finals els qui cada vegada estarem més mentalitzats, i ens hi mirarem més a l’hora d’escollir els productes que consumim. La pregunta està servida : qui ha de començar a canviar el cicle, les empreses o els consumidors?
De fet, la resposta a aquesta pregunta passa per un adreçador imminent : la nova normativa tèxtil europea, que s’espera que es proclami definitivament cap al mes de maig de l’any vinent i que, en principi, atorgarà a les empreses un marge d’aplicació fins el 2025, ja posarà dreceres a aquesta nova forma de produir de les empreses tèxtils, perquè hi haurà condicions, restriccions i normatives orientades a fer una producció molt més sostenible. El debat s’obre novament amb aquest escenari a la vista i ens preguntem, com afectarà això a les importacions, especialment les que provenen d’Àsia i que, competeixen en el mercat local especialment en preus, en un moment de l’economia en que el consumidor està molt tocat i s’hi mira molt.
La intervenció del públic denuncia que les empreses tèxtils ja estan prou apretades i que reconvertir la producció seguint les previsibles futures normatives europees pot ser un llast inassumible per al sector. En aquest sentit, Miquel Soler es mostra recelós i expectant. Àlex Plaza, en canvi, creu fermament que això és el que hem de fer entre tots, pel bé del nostre planeta.
Asegema ha moderat aquest debat des del coneixement en la matèria i com a part afectada en tot aquest procés, en la representació de totes les seves empreses tèxtils associades. Amb aquesta visió constant, el passat 29 de juny, Asegema va convidar una europarlamentària per parlar del tema des del seu coneixement més proper, en aquest mateix recinte. El discurs va ser revelador i fins i tot, esperançador, i la jornada va ser un èxit de participació i de satisfacció per als assistents.