El passat dijous, 7 d’Abril, va tenir lloc el Debat Textile 4.0 al Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar, amb gran èxit de convocatòria i de continguts. El President d’Asegema, el Sr. Paulí Aluart, va inaugurar les ponències llançant una mirada retrospectiva al procés de desenvolupament de la indústria tèxtil des dels seus inicis al s.XVIII, i mostrant-nos com des d’aleshores, el sector tèxtil ha evolucionat fins a les tecnologies digitals dels nostres dies : ‘el tèxtil va ser el primer sector industrial existent, i per tant, va ser el motor de la primera revolució industrial al s.XVIII i es va iniciar a Catalunya, provinent del Regne Unit’, ens deia el Sr. Aluart, fent-nos adonar que sovint, pensem que va ser la màquina de vapor la impulsora de la primera indústria, quan la realitat és que, el primer que es va industrialitzar a través de l’enginy mecànic dels telers, va ser el vestir.
‘Avui veiem que hi ha màquines que, pràcticament a partir d’un fil, poden acabar i començar una prenda de vestir’. El Sr. Aluart ens crida l’atenció sobre com, des d’aquells rudimentaris telers que aprofitaven l’energia de l’aigua, el procés industrial tèxtil d’avui s’ha modernitzat fins a tal punt que, una màquina pot portar a terme el procés de fabricació complet, des del fil, fins a la prenda acabada. ‘I el tèxtil, no només crea prendes de vestir, avui en dia està present en la construcció, l’alimentació, el transport, la llar… i continua essent el motor del fenòmen de la moda…’. Certament, el sector tèxtil ha aconseguit un grau de penetració importantíssim, tant per la seva pròpia evolució, com és el cas de la moda, com per esdevenir una indispensable activitat de suport en altres sectors.
No oblidem que, malgrat la percepció tradicional i madura que majoritàriament tots tenim de la indústria tèxtil quan en parlem en aquests termes, aquesta no ha parat mai d’actualitzar-se i renovar-se de la mà de cada innovació tecnològica que s’ha esdevingut, i de la que el sector se n’ha pogut beneficiar. ‘Un bon exemple, diu el Sr. Aluart, en seria l’estampació digital, (…) ha fet que sigui, sens cap mena de dubte, un revulsiu per al procés industrial clàssic, doncs s’han acabat els motlles d’estampació, les llargues taules que ocupaven grans espais, els assecadors consumint molta energia, i les deixalles dels colorants sempre difícils d’eliminar’. Això, en matèria d’estalvi en l’equació cost-eficiència, però a més, esmenta beneficis directes com poden ser la gran precisió en el dibuix de l’estampat , l’estalviament d’espai, la netedat en el procés, la reducció de mà d’obra, i la gran rapidesa en el procés creatiu, possibilitant inclús, la personalització de productes, tan demandada en els nostres dies. I encara més, aquesta inquietud del sector per estar sempre al dia, i present en la majoria de les nostres activitats quotidianes actuals, ha estirat de la demanda de personal tècnic qualificat, així doncs, substituint, que no destruint, llocs de treball per d’altres més sofisticats i amb més formació.
‘I en aquest punt és on hem de posar el màxim esforç, indústria i administració’. El Sr. Aluart expressa la necessitat de saber formar i engrescar nous treballadors i capacitar-los per continuar aquest procés d’innovació industrial amb excel•lència. Amb això, es justifica clarament la proposta de Formació Dual que s’està treballant conjuntament entre les empreses i l’administració, per tal de disposar d’un cicle formatiu adient i de qualitat que permeti al sector tèxtil seguir essent un sector industrial bàsic, indispensable, amb àmplies prestacions, i de futur , ‘com ha estat fins ara’.
Una mirada clarivident i reveladora d’un sector industrial – i avui, comercial – tan nostre, tan arrelat en la història del nostre territori, de les nostres famílies i del nostre entorn, que ha sabut estar i aprofitar cada embranzida dels avatars del temps, tant per crisi vàries com per innovació, i que un cop més, ens demostra que està preparat per a seguir endavant i mantenir la seva primacia com a sector referent del nostre territori a nivell mundial.
Accediu a la Ponència completa en aquest enllaç.