Un any més ASEGEMA ha organitzat el seu AfterWork Tèxtil, que s’emmarca en el context de l’Assemblea anual que se celebra amb tots els associats. Un cop finalitzats els temes que s’hi tracten, i en el marc d’un edifici tan emblemàtic per al nostre sector com el Museu Tèxtil de Can Marfà, s’ha procedit a l’inici de la jornada que ha estat ben curulla de temes de l’interès del sector.
Enguany el programa ha estat ambiciós amb tot un seguit de ponències i activitats al voltant del títol de la jornada : “Reptes i Oportunitats en Digitalització i Sostenibilitat en el Sector Tèxtil”. Ambdós temes, la digitalització i la sostenibilitat, estan marcant l’agenda tèxtil des d’un temps ençà i estan a la base de les normatives que s’estan gestant a Europa, per a la nova i propera regulació del sector. Tot el teixit empresarial de la cadena de valor del tèxtil està expectant i, en alguns casos, prenent ja decisions donant per fet que els canvis vindran per a quedar-se i que no es donarà gaire marge de temps per a la seva implementació.
Així doncs, després d’una breu benvinguda i registre d’assistents, qui ha agraït la presència de tots els presents i també dels ponents i col·laboradors. Francesc Casas va fer émfasi en la importància de la digitalització per situar el sector tèxtil en sostenibilitat a nivell europeu, donant pas, acte seguit, a la introducció que ens ha ofert el Regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, Sergi Morales.
El Regidor ha posat xifres a la indústria tèxtil de Mataró, i l’ha posat en valor tot afrontant els reptes de la transformació digital i econòmica que necessita la indústria per garantir un sector sostenible. A més, ha anunciat que, amb molta probabilitat, Mataró ostentarà la propera Vicepresidència d’ACTE.
Seguidament Xavier Gallardo, expert en innovació i soci de Novatec Advisors, ens ha fet un relat sobre ‘on som’ actualment pel que fa als reptes i oportunitats en digitalització i sostenibilitat tèxtils, i ens ha introduït diferents tendències en circularitat i digitalització, algunes d’elles, que ja s’estan aplicant a Catalunya.
Eurecat ens ha acompanyat durant la jornada amb dues ponències molt interessants. D’una banda, Antoni Camí, Business Development Manager, ens ha il·luminat amb solucions reals i aplicables a la indústria tèxtil per evitar produccions defectuoses abans de que es produeixin, una eina de digitalització que pot ajudar a la sostenibilitat, evitant malbarataments, i que contribuiria a una producció més eficient. De l’altra banda, Francesc Mañosa, Investigador de Teixits Funcionals, ens ha conscienciat sobre la importància dels teixits que triem, com són, i com estan fets, i les facilitats de poder-los reciclar o no, i les opcions alternatives que hi ha en cada cas.
Tot seguit, ha arribat el torn dels casos concrets, i hem gaudit del cas de l’e-botiga de Tecma, associat d’Asegema, presentat pel Ceo de Magnifik, Dani Molina. Ell i el seu equip van estar al càrrec d’aquesta transformació digital de Tecma que els ha servit per ser més eficients, donant respostes ràpides i eficaces al client, i essent a l’hora molt més sostenibles.
I després hem tingut el privilegi de sentir de primera mà a Rafa Giraldo, Cap de Recursos Humans de l’empresa Coleo, que s’està convetint en un referent en termes d’una nova visió de la indústria tèxtil, basada fermament en la circularitat i, per tant, treballant per un tèxtil sostenible. Rafa Giraldo ens ha mostrat a més, com una empresa tèxtil local ha avançat apostant amb èxit per nous models de negoci basats en la sostenibilitat, sumant-hi a més la consciència social, parlant-nos de la seva planta de producció portada majoritàriament per persones amb discapacitat. Tot això amb viabilitat econòmica i demostrant, doncs, que això, és possible!
Aterrar la nova normativa europea que està en camí, ha estat a les mans de Carme Fernández, Ceo d’Aghada Diseño, Enginyera Tècnica Tèxtil i Experta en Reciclatge i Circularitat. Durant la Jornada Carme Fernández ha estat molt clara, i ens ha obert els ulls als canvis que aquesta ens suposarà per fer del tèxtil un sector més sostenible, i fer-nos conscients d’en què realment ens condicionarà en els propers anys.
L’acte s’ha tancat amb una taula rodona moderada per Núria Romero, Experta en Màrqueting Estratègic i Adjunta a Presidència d’Asegema, que ha llançat una pregunta de partida recollint els punts de vista que els ponents han posat sobre la taula, i animant als assistents a la participació. El debat ha estat ric, i ha aconseguit crear i dissipar dubtes i consultes sobre aquest futur proper que haurà d’encarar el sector tèxtil, aixoplugat pels processos de digitalització i de sostenibilitat.
Asegema agraeix a tots els participants i assistents la seva presència i aportacions, molt importants per no perdre passada en aquesta nova era en la que entra, sí o sí, la indústria tèxtil, uns canvis no exempts de polèmica perquè tant ens compliquen l’operativa actual de les empreses del sector com ens obren nous reptes i noves oportunitats de negoci. Agraïments també a Secartys, a Gentic per la seva col·laboració i a Fagem pel seu suport. I moltes gràcies al Museu Tèxtil de Can Marfà, per haver-nos acollit un any més!
Més informació :
X Paco Casas
X Sergi Morales
X Fagem
X Sergi Morales
X Xavier Gallardo
X Antoni Camí
X Francesc Mañosa
X Dani Molina
X Rafa Giraldo
X Carme Fernández
Reportatge Fotogràfic